Engelse stafford terriër, Tanka 13 jaar oud, ze had een oude papier
doos als plek gevonden om te zonnen
Blog 5. Gezinshond of een gezinslid?
Toen ik klein was ( lees een mini-mens van 10 jaar) hadden wij een engelse stafford terriër, genaamd Tanka. De naam afgeleid van ‘Tatanka’ wat bizon betekent in de taal van de Sioux indianen in noord Amerika. Tatanka, de bizon, voorzag de Indianen van alles: voedsel, kleding, behuizing en werd mede daarom het natuurlijke symbool van het universum, het oerbeeld van alle verschijningsvormen.
Tanka had de puppycursus gedaan met mijn moeder, ging altijd mee op wandelvakantie naar Oostenrijk en had een hart van goud. Nu nog steeds was het de liefste hond uit mijn jeugd! Als ik hierop terug kijk zie ik een hond die ‘hond’ mocht zijn; op ons erf mocht ze waken, graven, door het gras mocht ze rollen en koeienstront eten. Ze kon met de rest van de huisdieren goed overweg, behalve vreemde katten die joeg ze weg. Ze was niet goed getraind met een certificaat in gehoorzaamheid maar haar allround gedrag was super en beheerst door een consequente opvoeding om als gezinshond te kunnen functioneren. Ze kreeg haar voer en water buiten met als ze geluk had wat restjes van ons avondeten. Ze wist wat mocht en niet mocht, dit werd direct duidelijk gemaakt door een gil, EY! Een nekvel greep of haar laten schrikken als ze iets aan het doen was wat niet mocht. Ze had daarnaast 1 vaste plek in huis waar ze ongestoord mocht rusten en slapen, haar bench stond in de bijkeuken. Daar lag ze braaf geconditioneerd in een plastic hondenmand met versleten beddengoed lakens in. Daar waar mijn ouders heel duidelijk in waren naar ons toe als kinderen; ‘je laat de hond met rust als ze slaapt’! Dat betekende niet aankijken, aanraken of tegen haar praten. Ohja, deed je dat wel, dan werd je als kind daarop aangesproken met eventuele consequenties indien nodig om een grens duidelijk te maken. Je leerde als kind dieren respect en ruimte te geven.
Er bestaat niet 1 juiste methode in opvoeding of training van je hond. Iedere honden eigenaar doet het zo goed als mogelijk met de kennis en vaardigheden die je op dat moment hebt in je leven. Als je kijkt naar de huidige samenleving in opvoeding en training van een hond, dan zijn er wel degelijk verschillen en verandering geweest en nog gaande. Zie jij een hond nog wel voor een hond aan, een roofdier, een roedeldier?
Bij vele hondeneigenaren mag de hond net zoveel als een mens. Op de bank en zelfs in bed slapen, de hond mag zelf zijn eigen snacks en speeltjes uitzoeken bij de Dierenzaak waar we een uitje van maken, heeft in iedere ruimte in huis een prachtig kussen met een orthopedisch schuimpie erin, wordt overgoten met aandacht en affectie bewust en onbewust binnen het gezin, heeft ingeplande playdate’s op de kalender staan met andere honden want we moeten wel gezellig ‘socialiseren’, moet overal meer naar toe kunnen en tegelijkertijd geen 'stress' ervaren, krijgt zijn maaltijd stipt op tijd in een glimmende bak met een onderzetter en als topping, ijsjes in de vorm van hondenpootjes, zijn tandjes worden gepoetst met speciale tandpasta en een borstel, heeft 10 verschillenden (merk)halsbanden, leibanden en tuigjes die hangen aan een naamkapstokje in de gang.
Ik merk zakelijk als privé dat hoe wij een hond zien, benaderen, behandelen, opvoeden zowel direct als indirect gevolgen heeft in de uitingen van het gedrag van een hond. Dat wil niet zeggen dat je jouw hond niet het beste mag geven wat je hem of haar kunt bieden. Maar hou je rekening met de échte behoeftes die een hond nodig heeft. Die behoeftes verschillen enorm met wat wij mensen denken dat ze nodig hebben.
Wij mensen zijn emotionele wezens waarbij we ons ego maar al te graag strelen om ons goed te doen voelen. De woorden gedragsproblemen, ongewenst gedrag, claimen van een gezinslid of spullen, uitingen van ‘agressie’ die wij als mens ervaren van onze honden zijn vaak het gevolg van de behoeftes, grenzen en het leiderschap die we uit het oog verliezen.
Welk ras of kruising heb jij, wat is zijn afkomst? Met welk doel hebben wij mensen deze hond gefokt? Wil je weten hoe je behoeftes van jouw hond zowel mentaal als fysiek kunt vervullen? Hoe ga je terug naar de basis vanuit je zelf, om de relatie met je hond te versterken? Ik kijk naar jouw als persoon, karakter en drive van je hond. Ik coach je in 1 op 1 sessies, samen gaan we jouw leerproces aan door je kennis en vaardigheden te geven, open staan uit liefde voor je hond om hem of haar alles te kunnen geven dat ze nodig hebben!
Reactie plaatsen
Reacties