BLOG 6. Ik wil een hond!

IK WIL EEN HOND!

Als je besluit om een dier in huis te nemen, dan heb je daar uiteraard heeeeeel goed over nagedacht, nachten over geslapen, dit besproken met je gezin, partner en met jezelf. Je hebt nagedacht over de tijd en energie die je gaat investeren, het financiële plaatje wat betreft aanschaf en training, opvang met vakanties maar ook de gezondheid van je huisdier. Je hebt de ras-eigenschappen goed bestudeerd, je hebt je ingelezen en verschillende fokkers benaderd. Je wilt toch geen hond die zich 8-10 uur per dag alleen zit te vervelen? En alleen voor en na werk even een rondje van 10 minuten naar buiten mag om zijn of haar behoefte te doen? Neem dan liever een woonkamerplant, daar hoef je niet mee door de regen en wind te wandelen… al hebben de meeste mensen al moeite om een kamerplant de juiste verzorging te geven!

Beetje kort door de bocht hè Elisah wat je nu zegt… Misschien wel, maar over het bovenstaande wordt vaker niet dan wel nagedacht. Wij mensen zijn impulsief en maken emotionele beslissingen. De meeste dieren worden niet meer als een dier gezien, maar als een hebbeding. Of het nu om het uiterlijk van de hond gaat of om een bevlieging – ‘ja dat lijkt me leuk, lekker wandelen samen met een hond’. Praat voordat je überhaupt een pup of adoptiehond aanschaft eens met andere hondeneigenaren over hun honden en ervaringen. Vraag naar de opvoeding, trainingen, do’s & dont’s. Vraag wat zei anders zouden doen en hoe & waar ze veel geleerd hebben over het gedrag van hun hond.

 

In mijn ervaring zijn er grofweg drie manieren waarop een hond aangeschaft wordt:

  1. Vandaag beslist & morgen in huis: de eigenaar heeft geen enkel idee wat erbij komt kijken. Deze eigenaren vinden bijna alles prima wat de hond wel en/of niet doet, als hij het maar leuk heeft in hun beleving. Hebben weinig behoefte om zich te verdiepen in wat hun hond nodig heeft. Helaas worden deze honden en pups uiteindelijk vaak herplaatst of teruggebracht naar de fokker omdat de hond ‘ongewenst’ gedrag vertoond, of (bijv. bijtincidenten, intense verlatingsangst etc.) gaat vertonen als er geen grenzen worden aangegeven.

  2. Goed doordacht & ingelezen eigenaren: zij hebben zich voor de aanschaf goed ingelezen, maar vaak komen zij er gaandeweg toch achter dat de opvoeding en de zorgen vies kunnen tegenvallen. Ze houden veel van hun hond en zouden hem of haar nooit wegdoen. Ze doen hun best om het gezinsleven en het honden leven te combineren.

  3. De hondeneigenaren die weten waar ze aan begonnen zijn: deze eigenaren werken zich uit de naad door cursussen en 1-op-1-trainingen te volgen, kiezen het beste hondenvoer, houden de gezondheid goed in de gaten en vervullen naast alle facetten van het opvoeden de behoefte van zijn of haar hond. Ze zoeken de beste fokker uit, vragen hulp, staan open om te leren, zijn zich bewust van wat ze kunnen bieden en wat niet. Maken veel tijd vrij voor de hond en genieten van de stappen die ze samen maken en hebben verdriet als er tegenslagen zijn in het proces.

    Herkenbaar?
    Het gaat niet om goed of fout, ik hoop je hiermee inzicht te kunnen geven in wat zo’n beslissing inhoudt en dat je bewuster wordt van wat een hond in je leven betekent.
    ‘It’s a lifestyle having a dog by your side’

    Daarnaast is internet als hoofdbron voor al je vragen erg overweldigend en ook niet altijd correct. Op Google wordt zo ongeveer iedere hond bestempeld als ‘gezinshond’. Elke trainer/coach kan je vertellen dat niet iedere hond de perfecte gezinshond is. Ras-eigenschappen matchen nu eenmaal niet met elke levensstijl. Daarnaast vind je voor elke manier van opvoeding voors en tegens. Mijn advies aan jou: gebruik gezond verstand en zie een hond voor wat hij is, benader coaches en trainers die bij jou passen en je uit je comfort zone durven te halen, die jou laten groeien met je hond. Die jou leren hoe een hond functioneert en hoe jij zijn gedrag kunt leren begrijpen en beïnvloeden. Zodat je naast je eigen levensstijl ook de behoeftes van je hond kunt vervullen, want alleen dan krijg je de beste relatie tussen jou en je hond!

 

Denk je erover na om of ken je iemand die een hond wil aanschaffen? Zijn er vooraf vragen over het ras of de opvoeding/behoeftes? Weet dan dat je altijd een gratis telefonisch consult bij mij kunt boeken om een en ander te bespreken!